Back to blogspot

February 15, 2011 at 6:23 am (Uncategorized)

I have finally managed to export all my posts here back to my blogspot. For now, I’m moving back there.See you there boys and girls! 😉

http://serenerene.blogspot.com

XOXO;

Serene

Permalink Leave a Comment

Daibalidai

February 11, 2011 at 1:28 am (Uncategorized)

Once in a while, depending on their request, I’d print out colouring pictures for Afiq and Mariessa. So last night:

Mariessa: Mama.. malam ni boleh kaler tak?

Mama: Hmmm… OK… boleh.

Mariessa: Yey!

Mama: Kakak nak colour cartoon apa?

Mariessa: Hmmmmmmmmmmmmmmmm…..Hmmmmmmmmm…. (sambil senyum simpul)… Hmmmmmmmmm… Haaaaaa.. Kakak nak daibalidai!

Mama: Hah? Apa tu? Cuba kakak cakap lagi sekali?

Mariessa: Daibalidai! Mama tak tau ke?

Mama: Daibalidai? Tak pernah dgr pun? Cuba Kakak cakap lagi sekali, cakap slow slow.

Mariessa: Daiiiiii-baaaaaaa-liiiiiiiii-dai!

Mama: Errrr… Abang, Kakak cakap kartun apa ni?

Afiq: DaiDALIDai lah Mama. Yang dalam air tu!

Mama: Eh? Kartun baru ke? Mama tak pernah dengar pun?

Shahril (who’s lying on the bed prentending he was asleep): Dive Dolly Dive! Kartun kapal selam!

(Guess who’s been watching cartoons lately? :P)

Mama: Ohhh… OK… Nanti Mama tengok dulu kalau ada ke tak ok? Abang Afiq… Abang nak colour cartoon apa?

Afiq: Hmmm….. Abang…..

Mariessa: Haaaaa… Abang! Abang! Kakak tau! Abang colour lah.. IGER-TOWN-IRO.

Shahril: Hah? Kakak… cerita apa tu?

Afiq: Iggytown iro la ayah!

Mama: Haaaaaa…. yang tu Mama tau… bukan igertowniro la Abang, Kakak….. Higglytown Heroes!

(Mama = 1, Ayah = 1)

——————————–

So I searched for Dive Dolly Dive.. and couldn’t find it…

Turns out…. it’s:

DiveOllyDiveDuh! It’s OLLY!

Shahril: Ayah pun dah pelat macam anak2!

And in case anyone is in the dark, like Shahril… 😛

985882~Higglytown-Heroes-Original-Disney-Channel-Series-Posters The ‘igertown iro’

Permalink 4 Comments

Oh Anakku…

February 10, 2011 at 8:00 am (Uncategorized)

Usually Afiq (on behalf of Mariessa) would call me once they get back from LC, but at 1pm today, still no calls from them so I called home.

Afiq: Hello Mama! (Terus tauuu je Mama yang call)

Mama: Hai Sayang. Abang dah lama ke balik?

Afiq: Baru lagi, tak lama sgt. Ohhhhhh.. Abang terlupaaaa la tadi nak call Mama. Mama tunggu Abang call ehhh?

Mama: Haaa tu lahh. Selalu kan Abang call Mama, Mama tunggu la.

Afiq: Sorry Mama. Abang terlupa sekejap tadi. I love you, Mama.

Mama cair…

AfiqAfterHairCut

Right after hair cut. 🙂

—————————————-
Mariessa: Mama, Mama, Mama. Kakak nak cakap jap k?

Mama: OK.. Kakak nak cakap apa?

Mariessa: Kakak bukan nak cakapppppp, Kakak nak tanya lah Mama.

Mama: Ohhh… Kakak nak tanya apa?

Mariessa: Kan yang merah tu kan, tak boleh jalan eh?

Mama: Eh? Merah? Apa yg merah?

Mariessa: Alaaa Mama ni. Yang merah tu. Red tu kan.. Tak boleh jalan kan? Kena stop kan?

Mama: Ohhh.. Traffic light! Ha-ah, kalau red, kena stop.

Mariessa: Kalau green? Boleh jalan?

Mama: Yes.. Kalau green baru boleh jalan.

Mariessa: Tapi, kalau red dia lamaaaaaa sekali, haaaa macam mana?

Mama: Kita kena lah tunggu sampai green. Kena lah sabar.

Mariessa: Tapi, kalau jalan sikit sikit tak boleh ke?

Mama: Eh mana boleh! Kena tunggu green dulu!

Mariessa: Sikittttttttt pun tak boleh?

Mama: Tak boleh.. Kena tungguuuuuu…

Mariessa: Ohhh.. OK lah, bye Mama. I love you. Waalaikumsalam!

😀

MariessaTudungMama

Menggayakan tudung Mama

——————————————————–

Si kenit ni, pagi2 sekarang dia la paling awal siap.. dan tunggu depan muka pintu. So, Ayah kena bawak dia sekali pegi hantar Abang & Kakak to LC… hantar dia balik ke rumah semula.. baru lah Ayah pegi kerja. Nasib baikkkkkkk ofis Ayah depan rumah je. 😛

AdreenaInJelebu Main telefon Mama…

AdreenaInJelebu2

Heran tengok ayam kat kampung. 🙂

 

Posted with WordPress for BlackBerry.

Permalink 2 Comments

The journey of my eyes…

February 8, 2011 at 3:50 pm (Uncategorized)

(Arwah Ummi once said that’s the meaning of my name)

I’ve been slacking in updating, I know. So many things I WANT to do, so many things NEEDED to be done.. just so many things. But all’s good, fret not.

Stayed home the whole last week and had fun playing the part of a stay at home mom. Gave Bibik the week off to visit her daughter hence giving me the chance to enjoy the kids. Just me. It was tiring ( I still think being a SAHM is the toughest job on Earth) but it was definitely a week to remember – sending kids to school, spending quality time with Adreena, having Shahril coming home for lunch, all in all, it was heavenly.

Went for my eye checkup again on Friday. To recap, this was my 4th visit to the ophthalmologist. In my first visit, the doctor gave a new prescription for my a new specs as he said the ‘power’ has changed and that might be the cause of my problem. During my 2nd visit, I told him that felt my vision was OK, but the Doctor told me there was a minor infection in my eyes. In my 3rd visit, no more infection, but I complained that my right eye’s vision is not as good and I have difficulty in focusing with my right eye. When he checked, guess what he found out? The estig (silau?) for the right eye has gone right down to ZERO!

Doctor was puzzled as how it can decreased so drastically… but gave me another eye drop to use for 2 weeks.

Nothing changed until my 4th visit. Told him so.. and he said..

“You know… sometimes… it may just be in your mind…”

Huiiiiiii…. Berderau darah rasanya! Dari masuk bilik dia tu penuh sopan santun senyum manis sikit punya, terus rasa nak tersembur api kluar dari mulut! (Tengah menulis ni pun emo lagi, elok2 tulis in English.. terus tukar BM… Kahkahkah!)

Nak je saya sound Doctor tu..”Do you think I’m like FIVE… pretending that I’m sick so I don’t have to go to school?”

Maybe I should have said that since he said this BEFORE checking anything that day, while going through my file.

Tapi, biasalah… saya ni, bila dalam keadaan siaran langsung macam tu… bukannya keluar ayat2 marah… tapi terkedu, sebab marah! So I just kept quiet, knowing the truth will prevail. Chewah!

Selingan – Some 10 years ago, a doctor at my Uni’s Clinic said something to the same effect – that I was pretending I was sick (at 5 am in the morning) so I can escape class. He scolded me for coming to the clinic so early, told me it just a normal stomach ache and told me to go back to my hostel. 12 hours after that I was in an ambulance going to HKL for an appendix operation.

Ok.. flashback tamat..

So, offended as I was by the Doctor’s remark, I just kept to myself lah after that. He checked my new specs… checked my eyes.. checked the specs again.. opened my file again…  and finally said…”the reading is totally different now, for BOTH eyes!”

Masa tuuuuuuuu… nak je saya tanya..”So, it’s JUST in my mind, huh?”

Dipendekkan cerita… as it turned out, the ‘power’ for both eyes have decreased so drastically over the 3 months, and I had no choice but to buy yet another pair of glasses. Will be meeting the doctor again in March, and let’s hope everything will be OK then. (physically and emotionally..:P).

specsbarulama Me with the relatively new specs that are no longer relevant.

3SistersAndAdreena

With the latest specs. (Sama pulak tudung in both pictures, hehe). This picture was taken on February 5th.. during Akak’s birthday dinner. 🙂 Happy Birthday, Sis!

Everyone

(Almost) Everyone at the dinner @ Tupai2.

Permalink Leave a Comment

Biozone Food Purifier – a must have for every household!

January 30, 2011 at 4:57 pm (Uncategorized)

This is something you really have to see to believe.

 

Curious, right after I bought my set… I did my own experiment.

Dalam experiment ni, saya gunakan separuh ekor ayam yang baruuuuu je dibeli di pasar malam.. and dah dibuang kulit siap2 oleh penjual ayam tu. :).

BioZone1  Untuk ayam.. masa yang diperlukan ialah 30 minit. This picture was taken merely 5 minutes after the process was started.

Biozone2

Biozone3

Halfway through the process

biozoneLast

Selepas 30 minit. Bila diangkat ‘buih-buih’ tu.. memang teksturnya terasa macam plastik. Makes me wonder… dah berapa kilo ‘plastik’ agaknya terkumpul dalam badan kita. Ish… Ngeri!

BiozoneVegie

Saya buat experiment juga dengan carrot & timun yang baru dibeli. Alhamdulillah, tak ada la benda pelik2 keluar dari sayur2 ni.. Cuma saya notice, lepas selesai 15 minit proses ni, nampak sayur2 ni lebih ‘fresh’.

The price for this Food Purifier is RM1750.00. For something that can hopefully mencegah kita and especially our young ones daripada dapat penyakit yang macam2 sekarang ni through our food, I’d say this is definitely worth buying. InsyaAllah.

For demonstration and further info, please contact me at;

serene_reen@yahoo.com

or

019 277 4316

Permalink Leave a Comment

Minggu yang macam-macam

January 27, 2011 at 9:13 am (Uncategorized)

FixRailing Selasa baru-baru ni, balik2 rumah aje, tengok railing langsir dah jatuh. Sapa punya angkara?

AdreenaGuiltyFace

Boleh nampak tak kekesalan di wajah ini budak? Masa saya sampai rumah, dia menyorok dalam bilik.. 😛 (Selalunya dia tunggu kat pintu). Bila dengar suara saya, dia keluar bilik.. terus tunjuk kat langsir.. seolah olah nak kata.. “look! look!”

MuffinChocChips

Minggu ni mood bakar membakar saya datang kembali, yey! Ini muffin batch kedua. Batch pertama.. saya letak sultanas. Afiq lah yang paling suka. Mariessa suka sebab boleh bawak pegi Little Caliphs. Kalau kat rumah, makan satu pun tak habis.

Jala

Disamping membakar.. saya juga sempat menjala…

AfiqBen10Shahril

Afiq dan Ben 10 nya. “Nama Abang…. Afiq Naqiuddeen Ben Ten Shahril!”. Dah agak kemas dia mewarna. Saya dah malas nak beli buku mewarna. Saya printkan aje dari internet. Kenapa lahhhh saya tak fikirkan dari dulu?

MariessaDora

Mariessa dan Dora nya. “Mama.. kenapa Dora tu dia nak kawan dengan monkey Mama? Kenapa dia tak kawan dengan orang?”

Both

Dora purple… Monkey pun purple. Bila saya tanya kenapa purple..”Biarlah! Kena lah sama.. dia kan kawan? Purple lah cantik… Baju Ben 10 tu putihhhhhhhhhhhhhhh je. Tak cantik!” Fashionista in the making agaknya ni?

3beradik

Di satu malam yang saya balik lambat ke rumah… Shahril BBMkan gambar ni. Sepesennnn je muka budak2 ni tak ke?

ERT1

Baru lah sekarang saya tau mcm mana nak guna benda alah ni. Activity saya di ofis minggu ni. Seronok juga tak mengadap PC seharian.. (esok tu tension, sebab byk kerja)

ERT2

Masa ni saya menyorok belakang kawan saya. Seram….

jalanbatu2

Susah jalan kat sini, especially kalau pakai wedges. Berpoloh poloh bak kata Mariessa. Penat! Kurus sikit saya lepas tu. 😀

TidoLambat

Sekarang saya selalu juga la tido lambat. Macam macam nak buat, macam macam nak fikir. Seronok juga. Yang tebal tu buku ulangkaji saya… siapa boleh teka apa tajuk buku tu?

Permalink 1 Comment

How FIR does it. Part 2

January 24, 2011 at 4:33 am (Uncategorized)

Let’s check out how FIR in PREMIUM BEAUTIFUL functions ye?.

clip_image012

 

FIR akan menembusi 3 cm kulit

clip_image003

FIR menggetarkan molekul air dalam badan

image

Tindak balas FIR dengan sel kulit

clip_image006

Tindak balas FIR dalam molekul air

clip_image007

Sebelum pakai PREMIUM BEAUTIFUL

clip_image008

Selepas 30 minit pakai PREMIUM BEAUTIFUL

clip_image009

Selepas 1 jam

clip_image010

Tompok2 biru tu ialah sebelum pakai PREMIUM BEAUTIFUL dan tompok2 oren kemerahan pulak ialah selepas memakai PREMIUM BEAUTIFUL. Gambar rajah ini jelas menunjukkan FIR bertindak balas dalam badan dengan suhu yang tidak sesuai bagi perumah kanser (membiak) sekali gus membantu mencegah kanser.
clip_image011

FUNGSI FIR

Memperbetulkan perjalanan darah dalam tubuh

– Meningkatkan kadar metabolism

– Memperbetulkan dan memulihkan sistem pernafasan

– Mengelakkan pertumbuhan bakteria

– Mengeluarkan peluh asid

– Menggalakkan tumbesaran lebih teratur.

– Mengekalkan kesegaran badan

– Mengurangkan kandungan asid dalam darah

-Menghilangkan kesakitan pada tubuh badan atau tempat yang sakit

– Tidur lebih nyenyak

– Menghilangkan bau badan

– Menghilangkan kulat dan fungus

– Membersihkan udara dalam badan

– Mengekalkan kepanasan suhu dalam badan

– Membetulkan sistem urat saraf dalam badan secara automatik.

BAGAIMANA FIR MENCEGAH KANSER

•FIR memecahkan lemak, darah beku, susu beku

• Fabrik akwatek-akwadyne (material PB) menarik keluar lemak, susu, toksik dan peluh

•FIR menghasilkan suhu yang tidak sesuai sebagai perumah kanser (suka

membiak).

PREMIUM BEAUTIFUL paling mudah dan effective untuk gaya hidup sihat, cantik anggun dan berkeyakinan.

clip_image013

The best solution to enjoy the benefits of FIR is obviously by wearing PREMIUM BEAUTIFUL!

Call me for more information, free consultation and trial. Bila dah try… confirm terus rasa kehebatan PB ni!

serene_reen@yahoo.com

019 277 4316

Permalink Leave a Comment

Oh Mariessa…7 – Fifteen vs Seven

January 21, 2011 at 12:41 pm (Family, Kiddos)

Stepping up on the weighing scale:

Mariessa: Mama Mama, Mama tengoklah kakak dah berapa.

Mama: ok.. Hmmm.. Fifteen!

Mariessa: Fifteen?? Alaaaa…

Stepped down.

Mariessa: Ok lagi kali! Lagi kali! Mama tengok betul2 k?

Mama: ok lah.

Stepped up on the scale again.

Mariessa: come on! Come on! (Encouraging herself for I don’t know what, hehe)

Mama: betuuullll.. Fifteen!

Mariessa: alaaaa.. Kakak tak nak fifteen, kakak nak seven!

Mama: Eh?

Mariessa: Eh tapi, fifteen lagi banyak dari seven eh Mama?

Mama: iyer..

Mariessa: Oooooooo… Ok lah, fifteen pun boleh lah!

🙂

Posted with WordPress for BlackBerry.

Permalink 3 Comments

How FIR does it

January 21, 2011 at 9:13 am (Premium Beautiful)

My sisters and I were lepaking while going through Premium Beautiful brochures I brought over to Mesra. When reading about FIR.. Ngah asked.. how can FIR help to lose weight?

Here’s how…

Source: http://www.biomat.com/far-infrared-ray-technologies-stimulate-permanent-weight-loss-2/

Can diet alone effect a permanent weight loss for most people? Despite the fact that a dozen new diet books hit the shelves every week, the consensus among health professionals is that changing your diet won’t change your body. This is because diet is just one element that affects your body’s overall chemistry and metabolic function.

In order to change the shape of your body permanently, you need to address the root causes of obesity and overweight. New technologies allow you to effect systemic change in your body, instead of attempting to change your shape through eating habits alone.

So how does infrared ray technology fit into the equation?

Far infrared rays have been discovered to stimulate a range of positive responses in the human body, and are successfully being used to treat a range of health conditions. Originally developed by NASA, this powerful technology has since been adopted by the medical community because of its ability to penetrate the human body safely and deliver a wide array of therapeutic effects at the cellular level.

Far infrared rays are capable of stimulating weight loss by improving the body’s basic metabolic and eliminative functions. By correcting a number of very common conditions that can lead to weight gain, this therapy achieves two major goals: it makes adherence to a regimen of healthy exercise and diet easier, and it optimizes the body’s response to these stimuli. The patient will notice that they crave sugar, fat and simple carbohydrates less, that they have more energy and vitality when exercising, and that recovery from exertion is faster.

Here’s how it works:

Detoxification: Delivering far infrared rays to the cells of the body stimulates the cells to eliminate cellular wastes and toxins more efficiently. Essentially, this is a deeper, more powerful version of the juice or water fasts that people use to detoxifying their bodies. When your body is able to cleanly and efficiently dispose of toxins and wastes, you experience fewer cravings for sugars and fats that unhealthy cells cry out for. Healthy, functioning cells are able to process more complex, high-quality nutrients instead of subsisting on simple sugars; in response, your body will stop craving them.

Metabolic acceleration: Far infrared rays permeate the body with heat energy. That energy transfers to your cells and encourages them to function more rapidly and efficiently. This, in turn, boosts your cardiovascular and lymphatic systems, increases blood flow to all parts of your body, and burns an incredible number of calories. In fact, an American Medical Association report suggested that each far infrared ray treatment burned as many calories as 30 minutes of rowing or jogging.

Physical recovery: Many people begin a weight-loss exercise routine only to be sidelined immediately by muscle and joint pain or immobility and debilitating fatigue. The regular use of far infrared rays helps people to maintain an increase in physical activity by shortening recovery time and healing minor exertion-related injuries. The soothing, penetrative heat stimulates cellular regeneration, allowing you to get back on your feet more quickly and feel refreshed, relaxed and energized.

By detoxifying the body and accelerating caloric consumption, the body is primed to avoid the kinds of foods that are detrimental to healthy weight loss, and is also able to expel calories more quickly, without converting them into fat and cellular waste products. It’s a systemic change that leads to far more successful weight loss results than those that could be achieved through dieting alone.

This doesn’t mean that diet isn’t a critical factor in weight loss. It is absolutely essential to eat a healthy, balanced diet in order to keep your body trim. But without addressing underlying issues that sabotage weight loss efforts, your ability to lose weight and keep it off are severely compromised.

Amazing isn’t it? The amount of knowledge and research that goes into something as simple as a lingerie!

Premium Beautiful

So why wait? Contact me to experience the amazing effect of wearing it at the cheapest price in 18 years!

serene_reen@yahoo.com

019 277 4316

Permalink Leave a Comment

Oh Mariessa…6

January 17, 2011 at 3:30 pm (Uncategorized)

My phone rang when I was just about to have lunch with my friends Aba & Shikin.

Afiq: Mama, Mama.. TV dah rosak! Kakak kan dia main kejap tutup kejap bukak TV!

Mama: Laaaa.. Kenapa Kakak buat macam tu?

Afiq: Entahla. Mama tanya lah dia sendiri.

Mama: OK, OK, nanti Mama tanya dia.

Afiq: Mama, Mama, TV tu kan. Eh, takpelah,nak cerita lain lah. Tadi kan Mama kat sekolah, Abang lupa nak makan roti yg bawak bekal tu. Kat rumah baru Abang makan.

Mama: Eh? Mcm mana boleh lupa? Abang, kenapa Adreena nangis tu? (Dgr suara Adreena nangis sgt kuat)

Afiq: Entahla.. Mama cakap dgn Kakak pulak k?

Mama: OK…

Mariessa: Mamaaa.. Tadikan kat sekolah kan Kakak makan roti tu sikit je. Peh tu Kakak tak makan dah. (I made egg sandwich as their bekal today)

Mama: Kenapa Kakak makan sikit je?

Mariessa: sebaaaaaabbbbb Mama buattt… Tak sedappppp!!!

Mama: (Aduhaii.. nasib baikkklah dia budak.. Kalau x.. Sure Mama kecik hati sudah).. Hahaha.. Kenapa Adik nangis tu, Kakak?

Kakak: Sebaaaabbb dia tu kenapa asyik nak kaler (pencil colour) Kakak? Asyik asyik nak kaler Kakak.. Kenapa dia tak nak kaler Abang? Kakak cubit lah dia!

Mama: Ya Allah.. Jgn lah cubit adik.. Tak baik tau?

Mariessa: OKlah. Mama.. Mama tau tak kat lantai rumah ni, semua bersepah sepah! Tadi Kakak tengok sepah sikit je, sekarang, eh! Dah sepah banyakkk sekali!

Mama: Laaa.. Sapa yang bagi sepah2 tu?

Mariessa: Abang lah! Kakak tak!

Mama: OK.. Nanti Kakak tolong Abang kemas k? Boleh tak?

Mariessa: Boleh!!…. (Shouted to Abang): Abanggggg!! Mama suruh Abang kemas!!!

Mariessa: Mama, nak cakap ngan Aunty Shikin boleh tak?

Mama: Eh tak boleh. Aunty Shikin takde (trying to cut the conversation sebab nak makan)

Mariessa: Aunty Shikin takde? Aunty Aba?

Mama: Aunty Aba pun takde. Mama sorang2 je hari ni, takde kawan

Mariessa: Haaaa?? Mama takde kawan? Mamaaaaaaaaa (suara nak nangis).. Mama balik la rumah.. Kakak rinduu kat Mama.

bukamata

Mama.. ambik la gambar Kakak….

 tutup mata Lagi kali (sekali).. lagi kali.. Mama ambik gambar Kakak tutup mata pulak! (Tak tau la kenapa dia suka sangatttt suruh saya ambil gambar dia tutup mata)

————————-

Last night, while Shahril was doing some work at the home PC, Mariessa was reading something.

Mariessa: aa.. Baa.. Taaa..

Ayah: Kakak.. Kenapa Kakak baca buku terbalik tu?

Mariessa: Ikut suka Kakak lah!
(betulkan buku, turned to the next page and continued reading).. Aaa baaa taaaa jaaa…

Ayah: Laaa.. Macam mana Kakak baca mukasurat kosong tu??

Mariessa: Ikut suka Kakak lah!

telekung1 Mula2 macam ni…

telekung2

Haaa.. See?? Nak jugak gambar tutup mata! 😀

Posted with WordPress for BlackBerry.

Permalink 5 Comments

Next page »